Mba-Chapter 1

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 408
  • Published : May 21, 2012
Open Document
Text Preview
Developing Management Skills, 8e (Whetten/Cameron)
Chapter 1 Developing Self-Awareness

1) Self-awareness is at the foundation of personal life management skills. Answer: TRUE
Explanation: Though self-awareness is not itself sufficient for good life management, other management skills (such as self-control, time-management, stress mitigation) build upon strong self-awareness skills. Diff: 1 Page Ref: 57

Topic: Key Dimensions of Self-Awareness
Skill: Recall

2) Empirical evidence indicates that people who are more self-aware are healthier, perform better in leadership roles, and are more productive at work. Answer: TRUE
Explanation: This is true because we cannot improve ourselves or develop new capabilities unless and until we know what level of capability we currently possess. Diff: 1 Page Ref: 58

Topic: The Enigma of Self-Awareness
Skill: Recall

3) The concept of sensitive line refers to the point at which individuals welcome information about themselves from their co-workers. Answer: FALSE
Explanation: The concept of sensitive line refers to the point at which people become defensive or protective of information about themselves. Diff: 2 Page Ref: 58
Topic: The Enigma of Self-Awareness
Skill: Recall

4) Marvin consistently finds fault with Alicia's competence as a manager. Because Alicia has been told she is doing a good job she therefore responds in a threatened, rigid way. Thus, her most likely response will be to defend herself in light of Marvin's accusations. Answer: TRUE

Explanation: The threat-rigidity response occurs when people encounter information that is a threat to their self-concept. They protect themselves and become risk averse. When people respond this way, they tend to deny the validity of the contradictory information or contradict the source. Diff: 2 Page Ref: 59

Topic: The Enigma of Self-Awareness
Skill: Understanding

5) Self-awareness can be managed by exercising minimal control over when and what kind of information one receives about oneself and by not involving others in the pursuit of self-understanding. Answer: FALSE

Explanation: Self-awareness is best achieved through self-disclosure, which allows one to receive feedback and additional information from others. A quote from the text states that "Our self-reflection in a mirror does not tell us what we are like, only our reflection in other people." Diff: 2 Page Ref: 59

Topic: The Enigma of Self-Awareness
Skill: Understanding

6) Simone will be viewed as an effective manager if she uses her ability to recognize, appreciate, and act on key fundamental differences among her employees. Answer: TRUE
Explanation: These attributes (recognizing, appreciating, and acting on fundamental employee differences) are known generally as managing diversity. Effectively managing diversity allows Simone to better utilize the differences (perspectives, strengths, and skills she finds in her employees. Diff: 1 Page Ref: 60

Topic: Understanding and Appreciating Individual Differences Skill: Recall

7) Promoting similarity among people in a work setting reduces creativity and complex problem solving. Answer: TRUE
Explanation: Though similarity is comfortable and differences are sometimes interpreted as frightening or threatening, research on organizational failure has repeatedly demonstrated that a lack of diversity makes it difficult to recognize changes in the environment and respond creatively and appropriately. Diff: 1 Page Ref: 60

Topic: Understanding and Appreciating Individual Differences Skill: Recall

8) Emotional intelligence has been identified as a moderately important factor in accounting for success in leaders and managers. Answer: FALSE
Explanation: Emotional intelligence has been identified as one of the most important factors in managerial and leadership success. Diff: 1...
tracking img