Macroeconomics Multiple Choice

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 130
  • Published : February 14, 2013
Open Document
Text Preview
Macroeconomics, 7e (Abel/Bernanke/Croushore)
Chapter 1 Introduction to Macroeconomics

1.1 What Macroeconomics Is About

1) The two major reasons for the tremendous growth in output in the U.S. economy over the last 125 years are A) population growth and low inflation.
B) population growth and increased productivity.
C) low unemployment and low inflation.
D) low inflation and low trade deficits.
Answer: B
Diff: 1
Topic: Section: 1.1
Question Status: Previous Edition

2) The main reason that the United States has such a high standard of living is A) low unemployment.
B) high average labor productivity.
C) low inflation.
D) high government budget deficits.
Answer: B
Diff: 1
Topic: Section: 1.1
Question Status: Previous Edition

3) Average labor productivity is the
A) amount of workers per machine.
B) amount of machines per worker.
C) ratio of employed to unemployed workers.
D) amount of output per worker.
Answer: D
Diff: 1
Topic: Section: 1.1
Question Status: Previous Edition

4) In analyzing macroeconomic data during the past year, you have discovered that average labor productivity fell, but total output increased. What was most likely to have caused this? A) There is nothing unusual in this outcome because this is what normally occurs. B) The capital/output ratio probably rose.

C) There was an increase in labor input.
D) Unemployment probably increased.
Answer: C
Diff: 2
Topic: Section: 1.1
Question Status: Previous Edition

5) In which of the following periods did average labor productivity in the United States grow the fastest? A) 1929 to 1935
B) 1949 to 1973
C) 1973 to 1995
D) 1995 to 2008
Answer: B
Diff: 1
Topic: Section: 1.1
Question Status: Revised

6) The most direct effect of an increase in the growth rate of average labor productivity would be an increase in A) the inflation rate.
B) the unemployment rate.
C) the long-run economic growth rate.
D) imported goods.
Answer: C
Diff: 1
Topic: Section: 1.1
Question Status: Previous Edition

7) Short-run contractions and expansions in economic activity are called A) recessions.
B) expansions.
C) deficits.
D) the business cycle.
Answer: D
Diff: 1
Topic: Section: 1.1
Question Status: Previous Edition

8) When national output rises, the economy is said to be in
A) an expansion.
B) a deflation.
C) an inflation.
D) a recession.
Answer: A
Diff: 1
Topic: Section: 1.1
Question Status: Previous Edition

9) Which of the following best describes a typical business cycle? A) Economic expansions are followed by economic contractions. B) Inflation is followed by unemployment.
C) Trade surpluses are followed by trade deficits.
D) Stagflation is followed by inflationary economic growth.
Answer: A
Diff: 1
Topic: Section: 1.1
Question Status: Previous Edition

10) During recessions, the unemployment rate ________ and output ________. A) rises; falls
B) rises; rises
C) falls; rises
D) falls; falls
Answer: A
Diff: 1
Topic: Section: 1.1
Question Status: Previous Edition

11) The number of unemployed divided by the labor force equals A) the inflation rate.
B) the labor force participation rate.
C) the unemployment rate.
D) the misery index.
Answer: C
Diff: 1
Topic: Section: 1.1
Question Status: Previous Edition

12) The unemployment rate is the
A) number of unemployed divided by the number of employed.
B) number of employed divided by the number of unemployed.
C) number of unemployed divided by the labor force.
D) labor force divided by the number of unemployed.
Answer: C
Diff: 1
Topic: Section: 1.1
Question Status: Previous Edition

13) The highest and most prolonged period of unemployment in the United States over the last 125 years occurred during A) World War II.
B) the 1890s Depression.
C) the 1990-1991 recession.
D) the Great Depression of the 1930s.
Answer: D
Diff: 1
Topic: Section: 1.1
Question Status: Previous Edition...
tracking img