Chapter 9—Database Management Systems

Only available on StudyMode
  • Topic: Relational model, Data modeling, Database
  • Pages : 29 (5405 words )
  • Download(s) : 317
  • Published : April 19, 2013
Open Document
Text Preview
Chapter 9—Database Management Systems

TRUE/FALSE

1.The database approach to data management is sometimes called the flat file approach.

ANS:FPTS:1

2.The database management system provides a controlled environment for accessing the database.

ANS:TPTS:1

3.To the user, data processing procedures for routine transactions, such as entering sales orders, appear to be identical in the database environment and in the traditional environment.

ANS:TPTS:1

4.An important feature associated with the traditional approach to data management is the ability to produce ad hoc reports.

ANS:FPTS:1

5.The data definition language is used to insert special database commands into application programs.

ANS:FPTS:1

6.There is more than one conceptual view of the database.

ANS:FPTS:1

7.In the database method of data management, access authority is maintained by systems programming.

ANS:FPTS:1

8.The physical database is an abstract representation of the database.

ANS:FPTS:1

9.A customer name and an unpaid balance is an example of a one-to-many relationship.

ANS:FPTS:1

10.In the relational model, a data element is called a relation.

ANS:FPTS:1

11.Data normalization groups data attributes into tables in accordance with specific design objectives.

ANS:TPTS:1

12.Under the database approach, data is viewed as proprietary or owned by users.

ANS:FPTS:1

13.The data dictionary describes all of the data elements in the database.

ANS:TPTS:1

14.A join builds a new table by creating links.

ANS:FPTS:1

15.The deletion anomaly is the least important of the problems affecting unnormalized databases.

ANS:FPTS:1

16.A deadlock is a phenomenon that prevents the processing of transactions.

ANS:TPTS:1

17.Timestamping is a control that is used to ensure database partitioning.

ANS:FPTS:1

18.A lockout is a software control that prevents multiple users from simultaneous access to data.

ANS:TPTS:1

19.Logical database design is the foundation of the conceptual design.

ANS:FPTS:1

20.An entity is any physical thing about which the organization wishes to capture data.

ANS:FPTS:1

21.An ER diagram is a graphical representation of a data model.

ANS:TPTS:1

22.The term occurrence is used to describe the number of attributes or fields pertaining to a specific entity.

ANS:FPTS:1

23.Cardinality describes the number of possible occurrences in one table that are associated with a single occurrence in a related table.

ANS:TPTS:1

24.A table in third normal form is free of partial dependencies, multiple dependencies, and transitive dependencies.

ANS:FPTS:1

25.Improperly normalized databases are associated with three types of anomalies: the update anomaly, the insertion anomaly, and the deletion anomaly.

ANS:TPTS:1

MULTIPLE CHOICE

1.All of the following are basic data management tasks except a.|data deletion|
b.|data storage|
c.|data attribution|
d.|data retrieval|

ANS:CPTS:1

2.The task of searching the database to locate a stored record for processing is called a.|data deletion|
b.|data storage|
c.|data attribution|
d.|data retrieval|

ANS:DPTS:1

3.Which of the following is not a problem usually associated with the flat-file approach to data management? a.|data redundancy|
b.|restricting access to data to the primary user|
c.|data storage|
d.|currency of information|

ANS:BPTS:1

4.Which characteristic is associated with the database approach to data management? a.|data sharing|
b.|multiple storage procedures|
c.|data redundancy|
d.|excessive storage costs|

ANS:APTS:1

5.Which characteristic is not associated with the database approach to data management? a.|the ability to process data without the help of a programmer| b.|the ability to control access to...
tracking img