Chapter 16: Managing

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 279
  • Published : April 13, 2012
Open Document
Text Preview
Chapter 16: Managing Retailing, Wholesaling, and Logistics

GENERAL CONCEPT QUESTIONS

Multiple Choice

1.Intermediaries include retailers, ________, and logistical organizations. a.Internet companies
b.wholesalers
c.competitors
d.box stores
e.none of the above
Answer: bPage: 503Level of difficulty: Easy

2. Some intermediaries use strategic planning, advanced information systems, sophisticated marketing tools, measure performance on a return-on-investment basis, segment their markets, improve their target marketing and positioning, and ________.

a. contend with dwindling customer bases
b. aggressively “squeeze” manufacturer margins
c. aggressively pursue take over strategies
d.dominant the manufacturers they do business with
e.aggressively pursue market expansion and diversification strategies Answer: ePage: 504Level of difficulty: Easy

3. Retailing involves getting the goods or services to the ultimate consumer. Which of the following is NOT a form of retailing? a.The Internet
b.Mail
c. Vending machine
d.Person
e.none of the above
Answer: ePage: 504Level of difficulty: Easy

4.Major retailer types include the following EXCEPT ________. a.specialty store
b.discount store
c.catalog showroom
d.the Internet
e.superstore
Answer: d Page: 505Level of difficulty: Medium

5.Retailers can position themselves as offering one of four service levels. Which of the following is NOT one of these levels? a.Self-selection
b.Self-service
c. Limited service
d. Direct service
e. Full service
Answer: dPage: 505Level of difficulty: Medium

6.Nonstore retailing falls into four major categories. Which of the following is NOT one of the four nonstore retailing categories? a.Buying service
b.Internet sales
c.Automatic vending
d.Direct marketing
e. Direct selling
Answer: b Page: 506Level of difficulty: Medium

7.One of the advantages of corporate retailing is that corporate retail organizations achieve economies of scale, greater purchasing power, better-trained employees, and ________. a.wider brand recognition

b.more locations
c.branded merchandise
d.“fresh” merchandise
e.more advertising
Answer: aPage 506 Level of difficulty: Hard

8.An independent retailer using a central buying organization and joint promotion efforts is known as a ________. a.corporate chain store
b.voluntary chain
c.retailer cooperative
d. merchandising conglomerate
e.franchise organization
Answer: cPage 507Level of difficulty: Hard

9. In the face of increased competition from discount houses and specialty stores, department stores are waging a comeback war. Two models for department stores success seems to be emerging. The first is a store that has strong retail brand approach as demonstrated by Kohl’s in the United States. The second model is the ________ typified by Galeries Lafayette in Paris. a. “tourist” area stores

b. single brand store
c.limited variety store
d.specialty store
e. showcase store
Answer: e Page: 507 Level of difficulty: Medium

10.Franchising accounts for more than $1 trillion of annual U.S. sales and nearly one-third of all retail transactions. Franchises are distinguished by three characteristics that are: (1) the franchisee pays for the right to be part of the system: (2) the franchiser provides its franchisees with a system for doing business; and (3) ________. a. the franchiser controls all actions of the franchisee including hiring and marketing decisions b.the franchisee has unlimited freedom to change the operation once he/she pays the upfront charges c.the franchiser owns a trade or service mark and licenses it to franchisees in return for royalty payments. d.the franchiser receives a percentage of sales from the franchisee for the right to belong e.none of the above

Answer: cPage: 508 Level of...
tracking img