Chapter 1

Only available on StudyMode
  • Topic: DNA, Gene, RNA
  • Pages : 9 (2147 words )
  • Download(s) : 58
  • Published : April 9, 2013
Open Document
Text Preview
Test Bank Questions: Chapter 1 DNA Is the Hereditary Material

Chapter 1

Multiple Choice Format

1. In the experiment showing that DNA is the genetic material of bacteria, heat-killed S Pneumococcus cells A. transformed live R Pneumococcus.
B. killed mice injected with them.
C. were made alive again.
D. killed R Pneumococcus.
E. transformed type II cells to type III cells.

Answer: A

2. The genetic material of a cell or virus
A. is always DNA.
B. is always a nucleic acid.
C. directly influences the development of organismal traits. D. is transcribed to RNA that is always subsequently translated to a polypeptide. E. can always be replicated by enzymes produced within that cell or virus.

Answer: B

3. Which of the following is not a possible component of a DNA nucleotide? A. adenine
B. deoxyribose
C. cytosine
D. phosphate
E. uracil

Answer: E

4. The 1958 Meselson-–Stahl experiment showed that DNA
A. consists of two antiparallel strands.
B. is replicated semidiscontinuously.
C. is replicated semiconservatively.
D. contains nitrogen.
E. is replicated by DNA polymerase.

Answer: C
5. In which of the following situations does base pairing occur? A. Between between complementary DNA and RNA strands B. Between between separate complementary DNA strands C. Between between complementary portions of a single RNA strand D. Between between separate complementary RNA strands E. Base pairing in vivo may occur in all of these situations.

Answer: E

6. Insertion/deletion mutations cannot result from
A. deamination of cytosine.
B. replication error.
C. the action of transposable elements.
D. recombination error.
E. the action of acridines.

Answer: A

7. The major difference between DNA and RNA is
A. the number of phosphates carried by the nucleotide. B. the number of carbons in the sugar.
C. the presence of the base uracil in some DNA nucleotides. D. the functional group on the 2’ carbon of the sugar. E. DNA has primarily pyrimidine bases.

Answer: D

8. Which of the following statements about the DNA double helix is not true? A. It is right-handed.
B. A complete turn spans ten base pairs.
C. It has both a major and a minor groove.
D. The base pairs are perpendicular to the sugar-phosphate backbone. E. It exists only in the dimensions described by Watson and Crick.

Answer: E

9. Spontaneous mutations
A. cannot be repaired.
B. can result from DNA replication errors.
C. can be caused by chemicals that damage DNA.
D. generally occur at a higher rate than that of induced mutations. E. are more likely to be insertions than point mutations.

Answer: B
10. Viruses with single-stranded DNA genomes
A. violate the central dogma.
B. are called retroviruses.
C. replicate their genomes by synthesizing a complementary strand and using it as a template for synthesizing the original strand. D. replicate their genomes by transcribing them to RNA and reverse transcribing them to DNA.

E. replicate their genomes using a different enzyme than the one used for double-stranded DNA replication.

Answer: C

Short Answer/Fill in the Blank Format

11. A(n) _______________________ is the structure in which parental strands of DNA are separated and two daughter DNA duplexes are formed.

Answer: replication fork

12. The separation of double-stranded DNA into single strands is called ___________________.

Answer: denaturation

13. In eukaryotic cells, the term __________________ refers to cells acquiring new genetic information by receiving...
tracking img