Bus 307 Quiz

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 119
  • Published : December 19, 2011
Open Document
Text Preview
Chapter 13Sales and Operations Planning (Aggregate Planning)

TRUE/FALSE

1. Detailed planning and control is riskier than strategic planning. Answer: False
Reference: S&OP in the Planning Cycle
Difficulty: Moderate
Keywords: detailed, planning, strategic, risk

2. Sales and operations planning indicates how the organization will use its tactical capacity resources to meet expected customer demand. Answer: True
Reference: S&OP in the Planning Cycle
Difficulty: Easy
Keywords: sales, operations, S&OP, planning, tactical, capacity

3. Detailed planning and control offers the greatest ability to adjust capacity. Answer: False
Reference: S&OP in the Planning Cycle
Difficulty: Easy
Keywords: detailed, planning, capacity

4. Bottom-up planning should be used when the product/service mix is unstable and resource requirements vary greatly across the offerings. Answer: True
Reference: Major Approaches to S&OP
Difficulty: Easy
Keywords: bottom-up, planning

5. The alternative production strategies of level, chase, or mixed that are available in top-down planning cannot be used in bottom-up planning. Answer: False
Reference: Major Approaches to S&OP
Difficulty: Easy
Keywords: bottom-up, planning, top-down, level, chase, mixed

6. Last month a firm made 100 model A's using all of their available labor. If they have already taken orders for 150 model A's for next month, then their planning value must be 1.5. Answer: False

Reference: Major Approaches to S&OP
Difficulty: Moderate
Keywords: planning values
AACSB: Analytic Skills

7. Planning values are used in bottom-up planning, but cannot be used in top-down planning. Answer: False
Reference: Major Approaches to S&OP
Difficulty: Moderate
Keywords: planning values, bottom-up, top-down

8. At the beginning of the semester, you decide to devote 12 hours a week outside of class time to your operations management studies, regardless of scheduled tests, assignments, or project due dates. This is a level plan approach to your favorite course. Answer: True

Reference: Major Approaches to S&OP
Difficulty: Easy
Keywords: level production plan

9. Net cash flow is the difference between the value added and the cash on hand at the end of the period. Answer: False
Reference: Major Approaches to S&OP
Difficulty: Easy
Keywords: cash flow, net
AACSB: Analytic Skills

10. When the products and services have very different resource requirements and the mix is unstable from one period to the next, bottom-up planning works best. Answer: True
Reference: Major Approaches to S&OP
Difficulty: Moderate
Keywords: bottom-up planning

11. Sales and operations planning is a necessary task for all companies, but is never a source of competitive advantage. Answer: False
Reference: Organizing For and Implementing S&OP
Difficulty: Easy
Keywords: competitive advantage, sales, operations, planning, S&OP

12. A routine flight from LaGuardia Airport to Will Rogers Airport may have passengers that have paid radically different ticket prices. These prices fluctuate based on an approach called yield management. Answer: True

Reference: Services Considerations
Difficulty: Moderate
Keywords: yield management

13. A home improvement store adds several workers to the garden center in the summer in order to meet the demands of do-it-yourselfers for their dazzling array of plants. Once gardening season is over, both the workers’ jobs (and the plants they sold) will perish. The home improvement store is following an offloading strategy. Answer: False

Reference: Services Considerations
Difficulty: Moderate
Keywords: offloading, tiered workforce

14. Offloading is part of a level strategy employed by services. Answer: True
Reference: Services Considerations
Difficulty: Difficult
Keywords: offloading, level

15. Each entity in a supply chain should produce its own...
tracking img