Biology 107 - Test 4 Study Guide

Only available on StudyMode
  • Download(s): 1692
  • Published: December 13, 2012
Read full document
Text Preview
Sample Exam 4-Bio 107

1) The layer of the GI tract wall that is responsible for motility is the A) muscularis.
B) mucosa.
C) serosa.
D) submucosa.
E) None of the above are correct.
Answer: A

2) The process by which undigested material is removed from the gastrointestinal tract is A) secretion.
B) urination.
C) mechanical processing.
D) elimination.
E) absorption.
Answer: D

3) Once a bolus of food has been formed in the mouth, it is passed by the tongue and jaws to the A) esophagus.
B) stomach.
C) pharynx.
D) nasal passageway.
E) small intestine.
Answer: C

4) During swallowing,
A) the epiglottis bends to close the trachea.
B) smooth muscle in the esophagus contracts slightly.
C) the tongue flattens to the bottom of the mouth.
D) salivary secretions stop.
E) the hard palate rises to close the nasal passages.
Answer: A

5) Gastric juice in the stomach is composed of
A) HCL, fluids secreted from gastric glands, pepsinogen.
B) chyme, HCL, mucus
C) HCL, secretin, saliva
D) pepsinogen, secretin, serosa
E) fluids from gastric glands only
Answer: A

6) Bile is produced by the ________ and stored in the ________. A) liver, gall bladder
B) small intestine, liver
C) stomach, small intestine
D) gall bladder, liver
E) small intestine, gall bladder
Answer: A
7) In the small intestine, amino acids and monosaccharides are moved into the mucosal cells by the process of A) diffusion.
B) facilitated diffusion.
C) active transport.
D) endocytosis.
E) exocytosis.
Answer: C

8) The pancreas aids in the chemical digestion of food by
A) producing mucin that lubricates the small intestine.
B) releasing digestive enzymes and biocarbonate ions into the duodenum. C) producing chylomicrons.
D) producing and releasing gastrin into the stomach.
E) mechanically digesting the chyme as it leaves the stomach. Answer: B

9) An eating disorder in which someone diets excessively or deliberately stops eating altogether is called A) anorexia.
B) bulimia.
C) hepatitis C.
D) gastric nervosa.
E) diverticulosis.
Answer: A

10) Which of the following types of diets is a risk factor for cardiovascular disease? A) diet that includes complex carbohydrates
B) high-protein diet
C) diet low in refined sugars
D) diet high in saturated fat and cholesterol
E) diet that includes unsaturated fats
Answer: D

11) The kidneys function to maintain homeostasis by
A) regulating blood volume.
B) controlling salt balance in body fluids.
C) contributing to blood pressure regulation.
D) activating vitamin D.
E) All of the above are correct.
Answer: E

12) The capillaries that serve as the major blood supply to the kidneys are called A) the Bowman's capsule.
B) the cortex.
C) the proximal tubules.
D) the hepatic portal system.
E) the glomerulus.
Answer: E

13) When urine leaves the kidney, it enters the
A) urethra.
B) liver.
C) ureter.
D) urinary bladder.
E) nephron.
Answer: C

14) The efferent arteriole carries blood from the glomerulus to the A) renal artery.
B) peritubular capillaries.
C) renal vein.
D) collecting duct.
E) afferent arteriole.
Answer: B

15) Active transport of sodium out of tubular cells
A) decreases the intracellular concentration of sodium, setting up a driving force for facilitated diffusion of sodium into the cell. B) triggers the movement of chloride ion toward the positively charged sodium ions. C) facilitates bulk movement of water toward the increased ion concentration. D) increases osmotic concentration in the tubular cell.

E) All of the above are correct.
Answer: E

16) Water and nutrients that have been filtered from the glomerular filtrate are returned to circulation as they enter the A) renal artery.
B) vasa recta.
C) efferent arteriole.
D) peritubular capillaries.
E) vasa recta and peritubular capillaries.
Answer: E

17) Minerals that crystallize in the renal pelvis are referred to as A) kidney stones.
B)...
tracking img