# Ac505 Case Study 2

**Topics:**Variable cost, Costs, Management accounting

**Pages:**4 (927 words)

**Published:**October 14, 2012

Springfield Express is a luxury passenger carrier in Texas. All seats are first class, and the following data are available: Number of seats per passenger train car90

Average load factor (percentage of seats filled)70%

Average full passenger fare$ 160

Average variable cost per passenger$ 70

Fixed operating cost per month $ 3,150,000

Formulae’s:

Revenue = Units Sold * Unit price

Contribution Margin = Revenue – All Variable Cost

Contribution Margin Ratio = Contribution Margin ÷ Selling Price Break Even Point in Units = (Total Fixed Costs + Target Profit) ÷ Contribution Margin Break Even Point in Sales = (Total Fixed Costs + Target Profit) ÷ Contribution Margin Ratio Margin of Safety = Revenue - Break Even Points in Sales

Degree of Operating Leverage = Contribution Margin/Net Income Net Income = Revenue – Total Variable Cost – Total Fixed Cost Unit Product Cost using Absorption Cost = (Total Variable Cost + Total Fixed Cost)/# of units

a.What is the break-even point in passengers and revenues per month? Contribution margin = Sales per unit - Variable expenses per unit = $160 - $70 = $90

Break-even point in passengers = Fixed costs ÷ Contribution Margin = 3,150,000 ÷ 90 = 35,000 passengers

Break-even point in revenues per month = Unit sales to break even X Sales per unit = 35,000 X $160 = $5,600,000 revenue

b.What is the break-even point in number of passenger train cars per month? Compute number of seats per train car (remember load factor?) = (90 X 70%) = 63

Break-even point in passengers = 35,000 passengers

Number of cars = 35,000 ÷ 63 = 556 cars

c.If Springfield Express raises its average passenger fare to $ 190, it is estimated that the average load factor will decrease to 60 percent. What will be the monthly break-even point in number of passenger cars? Contribution margin = $190 – $70 = $120

Compute number of seats per train car (remember load factor?) = (90 X 60%) = 54

...

Please join StudyMode to read the full document